top of page

Acnetherapie

Acne

Wat is acné?

Acné is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Het is een combinatie van overmatige talgproductie, een ophoping van dode huidcellen, roodheid in combinatie met ontstekingen en verspreiding van bacteriën. Acné beperkt zich niet alleen tot het gezicht, maar komt ook voor op de hals, borst en rug. De exacte oorzaak van acné is tot dusver onbekend, echter zijn er bepaalde aspecten die een grote rol spelen bij acné zoals o.a. familiaire aanleg, wisselende hormoonhuishouding, voeding en stress. Acné kan zowel op jongere als op oudere leeftijd voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten acné, hieronder een samenvatting met de meest voorkomende vormen die binnen de huidtherapeutische praktijk te vinden zijn:

 • Acne Vulgaris
  Dit is de meest voorkomende vorm van acné. Ook wel bekend als ‘jeugdpuistjes’. Bij deze vorm van acné bevinden zich op de huid verschillende mee-eters en/of puistjes. 

 • Acne Conglobata
  Dit is een ernstige vorm van acne vulgaris, met ernstig ontstoken puistjes, mogelijk diepe abcessen, open comedonen en grove littekens. 

 • Acne Excoriée de jeunes filles
  Deze vorm van acné bestaat niet zozeer uit ontstekingen en puistjes maar kleine littekens. Dit ontstaat door het open krabben en/of uit te knijpen van de aanwezige plekjes op de huid.

 • Acne Cosmetica
  Deze vorm van acné ontstaat door het gebruik van cosmetica. Kenmerkend is het voorkomen van puistjes en/of mee-eters op de gebieden waar cosmeticaproducten regulier mee in aanraking komen, zoals langs de haarlijn. 

 • Acne Comedonica
  Bij deze vorm van acné liggen de comedonen ofwel beter bekend als mee-eters op de voorgrond. Er zijn bij deze acnésoort weinig tot geen ontstekingen. 

 • Acne Ectopica
  De letterlijke vertaling van ectopica is ‘op andere plekken’. Deze vorm van acné komt dus voor op andere plekken dan normale acné. Bij deze acnésoort is er een chronische ontsteking van de haarzakjes aanwezig. Dit is meestal in de liezen/oksels.

 • Acne Tarda
  Deze vorm van acné wordt ook wel ‘volwassenacné’ genoemd. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen van 25 jaar en ouder. Bij deze acnésoort zijn er meer ontstekingen en puistjes aanwezig dan mee-eters.

SkinsClinique - Fotoshoot 07-12-2022 (200)_edited.jpg

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij acne. De klassieke behandeling bestaat uit een dieptereiniging. Deze behandeling wordt vaak gekozen in het begin van een behandeltraject om eerst alle ontstekingen te verwijderen. Nadat de ontstekingen verwijderd zijn, kunnen meerdere behandelingen toegepast worden zoals medische peelings, dermapen of een combinatie. Deze behandelingen worden toegepast om verstoppingen te voorkomen en littekens/verkleuringen te verminderen.

Met behulp van deze behandelingen verwijdert de huidtherapeut de dode huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig behandeld wordt, zullen mee-eters of comedonen minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd. SkinsClinique biedt verschillende behandelcombinaties, afhankelijk van de situatie. Deze worden besproken en geadviseerd tijdens het intakegesprek.

Skins-Advies

 • Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne (reinig 2 maal per dag het gezicht met aanbevolen producten)

 • Voorkom dat u zelf de plekjes openkrabt of uitknijpt, dit kan leiden tot verergering van de acné en zelfs littekens

 • Vermijdt overmatig reinigen met water/zeep/alcohol. Dit maakt dat de huid extra talg gaat produceren

 • Let op bij het gebruik van cosmetica, u kunt het beste producten aanschaffen zonder parabenen, alcohol en parfum, dit beperkt de irritatie van de huid.

 • Vermijdt 48 uur na behandeling zweten, sauna’s of hete douches

 • Bescherm de huid na de behandeling en tijdens de gehele kuur goed tegen de zon met een SPF 30 of 50

 • Vermijdt gedurende het gehele behandelproces zoveel mogelijk de zon(nebank)

 • Geadviseerd wordt 24 uur na de behandeling geen gezichtsmake-up te dragen.

bottom of page