top of page

Littekentherapie

Acne

Littekens

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan de huid teveel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels.

Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek.

 

We onderscheiden verschillende soorten littekens. Acne geeft andere littekens dan bijvoorbeeld een operatieve ingreep. Soms liggen littekens verzonken in de huid, andere littekens zijn rood, jeuken of doen pijn. Een litteken kan ook buiten de wondranden groeien, dit komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met een donker huidtype. Ze ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acne. Zeer vervelend is het als een  litteken beperkingen in de beweging geeft. 

Litteken-massage-1.png

Behandelmogelijkheden

Voor verschillende soorten littekens en wensen zijn er diverse soorten behandelingen. Het kan voorkomen dat verschillende behandelingen gecombineerd worden. 

 

Littekens kunnen gaan trekken, vastzitten, irriteren of dik worden. Hierdoor wordt de beweging beperkt of ontstaat er pijn. Wij kunnen door middel van massage een litteken losser en soepeler krijgen. Door tijdens de massage het litteken te prikkelen worden alle huidlagen optimaal aan het werk gezet. De huid kan weer nieuwe cellen en collageen aanmaken, waardoor het litteken normaliseert. Het is belangrijk om u te realiseren dat littekenweefsel nooit volledig zal verdwijnen. Littekenmassage is erop gericht het litteken losser en meer op huidniveau te krijgen en minder opvallend te maken.

Verder kunnen verkleuringen en een defect aan de huidstructuur behandeld worden door o.a. medische camouflage, medische peelings of dermapen bij diepere littekens. Ook kunnen siliconenpleisters of siliconengel worden aangebracht. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Skins-Advies

  • Smeer het litteken goed in met zonnebrandcreme om donkere verkleuringen te voorkomen.

  • Gebruik siliconengel of pleisters snel na een ingreep om het litteken zo mooi mogelijk te doen genezen.

  • Vitamine-A-zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming doen verminderen

bottom of page